[MCQ] important 30+ Odisha gk | odisha Static gk Part-3



Odisha gk , odisha Static gk, odisha gk questions answers







1.Odisha day is celebrated on?
[A] 26th February
[B] 1st April
[C] 3rd April
[D] 9th April

Answer: B 1st April


2.In which city High court of odisha situated ?

[A] Bhubaneswar
[B] Cuttack
[C] Sambalpur
[D] bramhapur

Ans: [B] Cuttack






3. On which year was the OTDC (Orissa Tourism Development Corporation set up to help tourists?
(b) 1985
(a) 1979
(d) 1982
(c) 1981

Ans. (a) 1979




4. Which incident is compared to the Jallianwala Bagh Massacre?
[A] The massacre of Eram
[B] Prajamandal Movement
[C] The massacre of Balasore
[D] The massacre of Keonjhar

 Answer: [ A]The massacre of Eram




5. Which place is known as “Bhata Handi” of Odisha state?
[A] Bargarh
[B] Ganjam
[C] Balangir
[D] Balasore

Answer: [A]Bargarh

ALSO READ:


6.Which among the following is the highest peak of Odisha?
[A] Malaygiri
[B] Chandragiri
[C] Mahendragiri
[D] Deomali


Answer: [D]Deomali




7. Which type of soil covers the largest area of Odisha?
[A] Laterite soil
[B] Red soil
[C] Black soil
[D] Alluvial soil

Answer: [B] Red soil




8. Ib Thermal power plant is situated in which district of Odisha?
[A] Cuttack
[B] Jharsuguda
[C] Bargarh
[D] Kandhamal

Answer: B Jharsuguda


9. Salandi and Matai are the important tributaries of which river?
[A] Baitarani
[B] Subarnarekha
[C] Mahanadi
[D] Rushikulya

Answer:[ A]Baitarani



10. Which among the following is wetlands of international importance under the Ramsar convention situated in Odisha?
1. Chilika
2. Deepar Beel
3. Satakosia
4. Loktak

 Answer: 1.Chilika



11. Odisha Forest Development Corporation (OFDC) was established in which year?
[A] 1950
[B] 1970
[C] 1980
[D] 1990

Answer: [D]1990



12. Odisha District Mineral Foundation came into existence in which year?
[A] 1980
[B] 1998
[C] 2012
[D] 2015

Answer: [D]2015




13. Upper Kolab Hydroelectric Power Plant is situated in which district of Odisha?
[A] Koraput
[B] Angul
[C] Boudh
[D] Balangir


Answer:[A] Koraput


14. Upper Kolab Hydroelectric project is operated by which of the following authority?
[A] Hindalco Power
[B] Aditya Birla Group
[C] Odisha Hydro Power Corporation Limited
[D] Kolab Power Corporation Limited

Answer: [C] Odisha Hydro Power Corporation Limited


15. What is the name of the first Oriya magazine?
[A] Tatwobodhini
[B] Bodha Dayini
[C] Hiteisini
[D] None of the above

Answer: [B] Bodha Dayini

ALSO READ:



16. What is the rank of Odisha in Cashew nut production?
[A] 1st
[B] 3rd
[C] 4th
[D] 5th

Answer: B 3rd



17. It is said that Ashoka attacked Kalinga in order to marry beautiful fisher woman. Name her
(a) Karubaki (b) Lalita
(c) Chandrika
(d) Padmabati.
 Ans. (a) Karubaki


18. In which year was the Kalinga war fought
(a) 250B.C.
(b) A.D. 150
(c) 75 BC.
(c) 261.B.C.

Ans. (d) 261 B.C.



19. Name the great king of Orissa who rose into prominence in the first century B.C. and brought back images of the Jain guru
Rishabha Nath defeating the Magadha King Brihspati Mitra Sunga
(a) Kharavel
(b) Mukunda
(c) Narasingha Dev (c) Chodaganga
Ans. (a) Kharavel.




20. To which dynasty did king Kharavela belong
(a) Mathars
(b) Bahumakar
(c) Chedi
(d) Sailodbhava

Ans.(c) Chedi

ALSO READ:



21. Which dynasty came into prominene in the coastal area of Orissa in the 4th century A.D ?
(a) Mathras
(b) Bhaumakar
(c) Chedi
(d) Sailodbhava
Ans. (a) Mathras


22. At the foothills of which hill near Bhubaneswar was the Kalinga war fought ?
(b) Udayagiri
(a) Dhauligiri
(d) Barunei
(c) Khandagiri

Ans. (a) Dhauligiri




23.For tourist who come to Orissa which three places form the golden triangle? Or which three place makes golden triangle of odisha ?

(a) Puri, Konarka and Bhubaneswar
(b) Puri, Konarka and Gopalpur
(c) Puri, Konarka and Cuttack
(d) Puri. Konarka and Sambalpur

Ans. (a) Puri, Konarka and Bhubaneswar




24. The architecture of which of the following temple is known as the “Gem of Odisha Architecture”?
[A] Lingaraj Temple
[B] Mukteswar Temple
[C] Parasurameswar Temple
[D] None of the above

Answer: B Mukteswar Temple

ALSO READ:


25. Animal Disease Research Institute (ADRI) is situated in which district of Odisha?
[A] Balasore
[B] Kandhamal
[C] Cuttack
[D] Bhadrak

Answer: C Cuttack



26. Which district of Odisha is famous for handicraft and cottage industries all over the world?
[A] Puri
[B] Cuttack
[C] Balasor
[D] Bhadrak

Answer: A Puri




27. Name cave situated in Udayagiri hill near Bhubneswar in which Kharbel inscription have been written.
(a) Hati gumpha
(b) Gupteswar
(c) Vikramkhol
(d) Rani gumpha

Ans. (a) Hati gumpha



28. Name the largest cave situated in Udyagiri hill near Bhubneswar ?
(a) Hati gumpha
(b) Gupteswar
(c) Vikramkhol
(d) Rani Gumpha

Ans. (d) Rani Gumpha



29. Chandipur beach is situated in which district of Odisha?
[A] Balasore
[B] Cuttack
[C] Jagatsinghpur
[D] Khurdha

Answer: [A]Balasore




30. Name the hill near Bhubneswar where a statue of an elephant carved from rock during Ashoks time is standing:
(a) Dhauli
(b) Barunie
(d) Udayagiri
(c) Khandagiri

Ans. (a) Dhauli

31. Of which wood are images of Jagannath made ?
(b) Sala
(a) Mango
(d) Neemba
(c) Jamun

Ans. (d) Neemba


32. Historically who built Jagannath Temple?
(a) Ananta Burman Chodaganga Dev
(b) Narasingha Dev
(c) Markata Keshari
(d) Ananga Vimadev

Ans. (a) Ananta Burman Chodaganga Dev


ALSO READ:



0/Post a Comment/Comments

Stay Conneted

Footer 2